Az otthoni wellness szakértője

Melyik tetőt válasszam?

Filagóriák rendelése során, számtalan vásárlóban felmerül a kérdés:
 “na de melyik tetőt válasszam?” esetleg ” és melyek az előnyei az egyes tetőfajtáknak?”

Kerti kiülők általánosan három, szabadon választható tetővel igényelhetőek:

– nádtető
– lemeztető
– zsindelytető

Fontos leszögeznünk, hogy mind a három opció esetében vannak olyan pozitív érvek és természetesen hátrányok is, melyek segíthetnek a döntés meghozatalában. 

Úgy gondoltuk egy “mini blog sorozat (Miért pont…?)” keretében mind a három variáns előnyeit felvázolva próbálunk útmutatást adni, a kételyek eloszlatásának érdekében. 

A zsindely története: 

Az Észak-Amerikában évszázados múlttal rendelkező bitumenes zsindelyfedések csak nevükben hasonlítanak a fazsindely fedésre. Ez a tetőfedési módszer Kanadából és Olaszországból került hazánkba az elmúlt évtizedekben ezért, a köznyelv által sokszor még ma is az olasz nyelvből átvett tegola (jelentése csempe, cserép, tetőzsindely) névvel illetett bitumenzsindely gyakorlatilag bármilyen magastető fedési célra használható: legyen az családi ház vagy víkendház fedése, terasztető, elő tető, pergola, szaletli vagy csak egy kutyaól. Bármely éghajlaton használhatunk tetőzsindelyt, akár a skandináv hideget, akár a mediterrán meleget kell kibírnia.

A bitumenes zsindely előnyei:

a) Az első fő szempont amely a bitumenes zsindely mellett szól az könnyű anyaga és praktikussága.

A zsindely egyik legfőbb pozitívuma, hogy rendkívül rugalmas: 

– jól hajlik,
– könnyedén méretre szabható, alakítható és illeszthető, így szinte bármilyen felületet be lehet fedni vele.

b) Ha a filagória választás mellett döntünk, a hosszútávú megoldást keressük.
Ennek nagyszerű apropója a bitumenes zsindelytető, mely kialakításából adódóan a legtöbb időjárási viszontagságának ellenáll. 

c) Kisebb kerti épületek fedéséhez, szerszámtároló, esetleg kutyaházak tetejének elkészítéséhez is nagyszerű választás lehet a bitumenes zsindely.

Forrás: https://filagoria.hu/termek/zsindelyes-filagoria-alapozva-szinre-festve/

d) Mindamellett, hogy rendkívül rugalmas és egyszerűen alkalmazható, a bitumenes zsindely rendkívül dekoratív is: széles szín- és formaválasztékkal igazodik a legkülönfélébb igényekhez.

A bitumenes zsindely hátrányai:

a) A bitumenes zsindely beszerzési ára jóval a cserép ára alatt marad, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy anyagának köszönhetően alaposan alá kell szigetelni, hogy megvédje kerti kiülőnket a csapadéktól és a hidegtől.

b) Széles skálán mozog a bitumenes zsindely anyagának hőtágulása, melynek szakszerűtlen felrakás esetén elmozdulás, felpúposodás vagy szakadás fenyegethet.A zsindelyek egyes fajtái:

 A hódfarkú zsindelyek 

“A hódfarkú zsindely kiváló tulajdonságai közé tartozik rendkívüli ellenálló képessége, sokrétű és könnyű alkalmazása. “

a)  Öttagos hódfarkú zsindely

b)  Árnyékolt hódfarkú zsindelyek

A téglány zsindelyek

“Közkedvelt tetőfedő anyag  mert könnyen és egyszerűen beépíthető.
Mivel kellőképpen rugalmas, így kiválóan alkalmazkodik a hőmérséklet ingadozásához.”

a) Háromtagos téglány zsindelyek

Méhsejt alakú zsindelyek

“A három levélből álló méhsejt vágású zsindely a természet egyik legismertebb geometriai alakzatával ruházza fel otthonunkat”

a) Méhsejt alakú, teljes felületen tapadó zsindelyek

b) Superglass Hex méhsejt zsindelyek

Tekercs zsindelyek

“Hatékony és költségtakarékos megoldás kerti tárolók és kisebb építmények fa tetőszerkezetének burkolására. Egyszerű és vonzó külsőt kölcsönöz bármilyen típusú fa építménynek.”

a ) Öntapadós, hódfarkú tekercses zsindelyek 

b) Színes tekercses zsindelyek:

Képek forrása: https://zsindelypiac.hu/

Megosztás:

További bejegyzések:

Fatüzelésű kazán használata a finn szaunában

A fatüzelésű kályha használata sokakat érdekelhet, akik szeretnének egy természetes és kellemes fűtési megoldást választani. A fatüzelésű kályhák előnyei közé tartozik, hogy: A fatüzelésű kályha használata azonban nem olyan egyszerű, mint más fűtési rendszereké. A kályha megfelelő működéséhez szükség van a következőkre:

A szaunázás jótékony hatásai

Köztudott tény, hogy a szaunázás jótékony hatással van az emberi szervezet működésére, különösen jót tesz a bőrnek, az immunrendszernek, a keringésnek, az idegrendszernek és a mozgásszerveknek egyaránt, oldja a stresszt, elmulasztja a fejfájást és még a fogyókúrában is segítség lehet. Ha tehát egészségmegőrzés, rekreáció, regenerálódás, immunerősítés, betegségek megelőzése céljából, vagy

Szauna kövek használata a finn szaunákban

Szaunaköveknek nagyon fontos szerepe van a szaunákban. Egyfelől felelősek a hőtartásért, másfelől a felöntéshez használt víz elpárologtatásáért. Mielőtt a szaunaköveket a szaunakályhába kiraknánk, érdemes előtte lemosni őket. Kövek elhelyezése elektromos szauna kályhákba:A szauna köveket helyezze be „szellősen” a szauna kályha fűtőbetétei közé. A túl szorosan elhelyezett kőtömeg a szauna kályha

Infraszauna fajták

Az infraszaunák hatékonysága nem kétséges, a testre és a lélekre is pozitív hatással vannak. De ne higgyük, hogy minden infrakabin egyforma. Mielőtt bárki vásárolna vagy kiprábálna egy infraszaunát, érdemes tájékozódni, hogy melyik hogyan működik. Az infraszaunák három típusa ismert Kerámiasugárzós infraszauna Az infraszaunák legrégibb fajtája. Az új kabinokhoz képest elavultnak