Az otthoni wellness szakértője

Hogyan használjuk helyesen a szaunát?

A szaunázást a középkor óta használjuk ahhoz, hogy a legtermészetesebb és egyben leghatékonyabb módon kikapcsolódjunk a mindennapok stresszes helyzeteiből és új erőt merítsünk. Egy szaunázás pozitív hatással van vitalitásunkra és egészségünkre.

A szauna újoncok, akik először szeretnék megtapasztalni a szaunát, sokszor nem is tudják, mi mindenre kell figyelni és hogyan is zajlik maga a szaunázás folyamata?

Szeretnénk adni néhány hasznos tippet, tanácsot az (első) szauna-használattal kapcsolatban:


Időráfordítás

Szánjon rá elegendő időt: egy teljes szaunaprogram legalább két órát vesz igénybe és arra szolgál, hogy kikapcsolódjon, lazítson. Ne legyen éhes vagy ne menjen szaunázni tele hassal. Mindkettő rosszullétet okozhat.


Tisztálkodás

Az első szaunázás előtt feltétlenül zuhanyozzon le. A zuhanyozás nemcsak az általános higiéniára szolgál, hanem a használt kozmetikumokat és testzsírt távolítjuk el a bőrről, amelyek megakadályozzák az izzadást. Azután jól törülközzön meg, mivel a száraz bőr gyorsabban izzad. Egy meleg lábfürdő szintén gyorsíthatja az izzadást.


Felmelegedés

A szaunában terítse maga alá a törülközőt vagy szauna lepedőt. A szaunában való tartózkodás legyen rövid, de intenzív. A középső vagy felső padokon izzadjon – a legjobb ha fekszik, mivel akkor a teljes test egy hőmérsékleti zónában van. Ha szívesebben ül, akkor húzza fel a padra a lábát

8 és 15 perc közti időtartam elég a szaunában. Hagyatkozzon testének jelzéseire és kevésbé az órára. Az utolsó két percen üljön fel, hogy a vérkeringés hozzászokjon a függőleges tartáshoz. Az izzadást is gyakorolni kell és az izzadtság mennyisége többszöri szaunázás után megnövekszik.


Lehűtés

A lehűlési fázis a szabad levegőn kezdődik. A hideg külső levegő fontos a légutak lehűléséhez. Nyugodt lépésekkel sétáljon fel és alá. Ne álljon meg, mivel ez nem előnyös a vérkeringésnek.

Csak ezután hűtse le magát egy Kneipp tömlővel (kezdje távol a szívtől!) vagy álljon a zuhany alá. A merülő medence használata előtt zuhanyozzon le. Magas vérnyomással rendelkező személyek kerüljék a merülő medencét, mivel a vérnyomás a hirtelen véredényszűkület miatt rövid időre a magasba szökhet.


Pihenés

A jól adagolt, időzített szaunafürdő nem jelent megterhelést a testnek, ezért nem is szükséges, hogy hosszabb pihenőszünetet tartsunk. Sok ember kellemesnek és pihentetőnek találja az azt követő pihenést. Itt is hagyatkozzon megérzésére. Arra azonban érdemes figyelni, hogy időközben ne hűljön ki a lába.

Megosztás:

További bejegyzések:

“Ibiza” és “Korfu” üvegszálas dézsafürdőinkről

Új fürdődézsáink főbb jellemzői: *Sós vízzel is használhatóak Sokakban él az a tévhít, hogy az üvegszálas dézsa nem alkalmas sós vizes fürdőzéshez. Pedig, ha  megfelelő vastagságú az üvegszálas betét, akkor semmi akadálya a só használatának a fürdődézsában! Időtálló, ellenálló alapanyag, csakúgy, mint az akril! *Költséghatékony (egy fa dézsa áráért) Manapság

Miért használunk lucfenyőt a kerti kiülők, filagóriák alapanyagaként?

A lucfenyő kiváló választás kerti bútorokhoz, így filagóriához, kerti kiülőhöz, szaletlihez, mert számos előnye van! Természetes szépség: A lucfenyő esztétikus megjelenésű, sárgásfehér színű fa, finom erezettel. A kerti teraszt vagy magát a kertet is kellemes hangulattal ruházza fel. Könnyű megmunkálhatóság: A lucfenyő könnyen formázható, így könnyű vele dolgozni. Rugalmas és szívós: Bár alacsony

A Thermotetőkről

A termotető alkalmazásának elsődleges célja, hogy a jakuzzi vagy a fürdődézsa hőjét a beállított szinten tartsa, minimálisra csökkentve a hőveszteséget, mellyel energiát és így pénzt takaríthatunk meg. A másik fontos szerepe, hogy megóvja a vizet a szennyeződésektől (pl.: por, falevél) A prémium minőségi jakuzzik és fürdődézsák termotetőiben a hőszigetelésről egy

Jakuzzi kiegészítők

Milyen extra kényelmi felszereltségei lehetnek egy jakuzzinak, melyek tovább fokozhatják az otthoni wellness élményt? Csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen kiegészítőket választhatunk egy masszázsmedencéhez. Ha a SPA élményt szeretnénk fokozni, használhatunk fényterápiás berendezést. Tényleg csak tőlünk függ, hogy hány ledet szeretnénk a jakuzzinkba szereltetni. Azt hiszem, hogy a