Az otthoni wellness szakértője

Hogyan használjuk helyesen a szaunát?

A szaunázást a középkor óta használjuk ahhoz, hogy a legtermészetesebb és egyben leghatékonyabb módon kikapcsolódjunk a mindennapok stresszes helyzeteiből és új erőt merítsünk. Egy szaunázás pozitív hatással van vitalitásunkra és egészségünkre.

A szauna újoncok, akik először szeretnék megtapasztalni a szaunát, sokszor nem is tudják, mi mindenre kell figyelni és hogyan is zajlik maga a szaunázás folyamata?

Szeretnénk adni néhány hasznos tippet, tanácsot az (első) szauna-használattal kapcsolatban:


Időráfordítás

Szánjon rá elegendő időt: egy teljes szaunaprogram legalább két órát vesz igénybe és arra szolgál, hogy kikapcsolódjon, lazítson. Ne legyen éhes vagy ne menjen szaunázni tele hassal. Mindkettő rosszullétet okozhat.


Tisztálkodás

Az első szaunázás előtt feltétlenül zuhanyozzon le. A zuhanyozás nemcsak az általános higiéniára szolgál, hanem a használt kozmetikumokat és testzsírt távolítjuk el a bőrről, amelyek megakadályozzák az izzadást. Azután jól törülközzön meg, mivel a száraz bőr gyorsabban izzad. Egy meleg lábfürdő szintén gyorsíthatja az izzadást.


Felmelegedés

A szaunában terítse maga alá a törülközőt vagy szauna lepedőt. A szaunában való tartózkodás legyen rövid, de intenzív. A középső vagy felső padokon izzadjon – a legjobb ha fekszik, mivel akkor a teljes test egy hőmérsékleti zónában van. Ha szívesebben ül, akkor húzza fel a padra a lábát

8 és 15 perc közti időtartam elég a szaunában. Hagyatkozzon testének jelzéseire és kevésbé az órára. Az utolsó két percen üljön fel, hogy a vérkeringés hozzászokjon a függőleges tartáshoz. Az izzadást is gyakorolni kell és az izzadtság mennyisége többszöri szaunázás után megnövekszik.


Lehűtés

A lehűlési fázis a szabad levegőn kezdődik. A hideg külső levegő fontos a légutak lehűléséhez. Nyugodt lépésekkel sétáljon fel és alá. Ne álljon meg, mivel ez nem előnyös a vérkeringésnek.

Csak ezután hűtse le magát egy Kneipp tömlővel (kezdje távol a szívtől!) vagy álljon a zuhany alá. A merülő medence használata előtt zuhanyozzon le. Magas vérnyomással rendelkező személyek kerüljék a merülő medencét, mivel a vérnyomás a hirtelen véredényszűkület miatt rövid időre a magasba szökhet.


Pihenés

A jól adagolt, időzített szaunafürdő nem jelent megterhelést a testnek, ezért nem is szükséges, hogy hosszabb pihenőszünetet tartsunk. Sok ember kellemesnek és pihentetőnek találja az azt követő pihenést. Itt is hagyatkozzon megérzésére. Arra azonban érdemes figyelni, hogy időközben ne hűljön ki a lába.

Megosztás:

További bejegyzések:

A Thermotetőkről

A termotető alkalmazásának elsődleges célja, hogy a jakuzzi vagy a fürdődézsa hőjét a beállított szinten tartsa, minimálisra csökkentve a hőveszteséget, mellyel energiát és így pénzt takaríthatunk meg. A másik fontos szerepe, hogy megóvja a vizet a szennyeződésektől (pl.: por, falevél) A prémium minőségi jakuzzik és fürdődézsák termotetőiben a hőszigetelésről egy

Jakuzzi kiegészítők

Milyen extra kényelmi felszereltségei lehetnek egy jakuzzinak, melyek tovább fokozhatják az otthoni wellness élményt? Csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen kiegészítőket választhatunk egy masszázsmedencéhez. Ha a SPA élményt szeretnénk fokozni, használhatunk fényterápiás berendezést. Tényleg csak tőlünk függ, hogy hány ledet szeretnénk a jakuzzinkba szereltetni. Azt hiszem, hogy a

Hatszög filagória, pavilon

Egy 6 szögletű filagória valóban impozáns dísze lehet a kertünknek. Ha szeretnénk kiválasztani otthonukba a megfelelő pavilont, rengeteg variáció közül választhatunk, úgy a méretek, mint a felhasznált faanyagok és tetőzet tekintetében. Nézzük ezek közül a leginkább keresett modelleket: Méretek: általában a következő méretekben elérhetőek, ill. rendelhetőek: Faanyag: Az oszlopok 12-15

A filagóriákról

Aki kertes házban él, szeretné kimaxolni az ehhez kapcsolódó előnyöket. Az udvaron töltendő időhöz – ami lehet családi vagy baráti összejövetel, beszélgetés, sütés-főzés – szükség van egy olyan térre vagy helyre, ahol kényelmesen el tudunk elhelyezkedni. Ehhez kitűnő választás lehet a kerti kiülő, más néven filagória vagy szaletli. A szaletlik