Az otthoni wellness szakértője

Gyakran Ismételt Kérdések

A megrendelt fürdődézsákat külső partner által szállíttatjuk ki.
Fontos, hogy az áru átvételekor a megrendelő biztosítsa a levételhez szükséges targoncát, illetve munkaerőt (4-6 fő).
A fürdődézsák becsomagolva, összeszerelt állapotban, raklapra rögzítve érkeznek.
Külső kazános fűtésű dézsáinkat a telepítéskor csak csatlakoztatni kell az előre legyártott csövekre bilincs segítségével, valamint a 2 m-es kéménycsövet és az 1 m-es kéményvédelmet kell felszerelni.
Integrált (belső) kazános üvegszálas, ill. akril dézsára csak a könyököt és a kéményvédelmet kell felszerelni.

Jelenleg a piacon rengeteg dézsafürdőt kínálnak, akár a méret, akár a felhasznált alapanyagok, akár a felszereltség tekintetében.

Nézzük most, hogy milyen alapanyagokból lehet választani:

A pusztán fából készült fürdődézsát azoknak ajánljuk, akik szeretik a természetességet, hisz a fa jelenléte a természetet hozza otthonunkba. Az autentikus dézsafürdőzés igazi kikapcsolódást nyújt, viszont számos buktatót is rejthet! Mivel természetes anyagból készült, ezért a karbantartási igénye is sokkal nagyobb egy fából készült dézsafürdőnek! Rendszeresen kezelni kell a fát, hogy minél tovább szolgálja az áhított wellness élményt!

A másik hátránya a teljesen fából készült dézsáknak, hogy a dézsafürdőnek meg kell szívnia magát vízzel, hogy az illesztések bedagadjanak és a hézagok zárjanak. Sajnos ez az esetek jelentős hányadában nem sikerül tökéletesre, így folyamatos a csorgás-csepegés, ami bosszúságot okozhat nekünk! A rengeteg negatív tapasztalat miatt mi már csak üvegszál vagy akril betéttel ellátott fürdődézsákat forgalmazunk, amelyeket az igények szerint lehet kérni szibériai lucfenyő, Thermowood vagy WPC külső borítással, színválasztási lehetőséggel.

Az üvegszál betétes dézsafürdők alapanyag vastagsága 3-5 mm. Kiváló választás akkor, ha a dézsafürdő vizét nem akarjuk sóval kezelni. Mivel a sós fürdőzésnél a javasolt sókoncentráció nagyon magas, ennek maró hatását az üvegszál hosszú távon nem bírja, felhólyagosodik. Az üvegszál betétes dézsáknál csak a klóros vízkezelés jöhet szóba!

Ezzel szemben az akrilból készült betétek anyagvastagsága már 8-10 mm, tehát jóval ellenállóbb konstrukció! A gyártási technológia is ezt bizonyítja, hiszen az akril belsejű fürdődézsákat úgy készítik, hogy az üvegszálas alapra préselik rá az akril réteget. Ennek köszönhetően lesz az akril fürdődézsa sokkal hosszabb élettartamú, jobban ellenáll a fertőtlenítő és tisztítószereknek, illetve az esetlegesen a dézsában használt sónak. Az akril fürdődézsa anyagában színezett, így elkerülhető az üvegszálas dézsára jellemző festék felhólyagosodása.

A dézsa belső betétjét rendszeresen tisztítsuk, csakúgy, mint az otthoni fürdőkádunkat. A felület tisztítása során puha sörtéjű kefe, szivacs vagy rongy segítségével a háztartásban alkalmazott, karcoló szemcséktől mentes tisztítószerek használhatók.

A szibériai luc külső borítású dézsák minőségi, vékony lazúrral vannak felületkezelve, aminek víztaszító hatása van.

Mivel a fa szerves anyag, és ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért kb. 2 évenként ajánlott az újrafestésük, hogy megvédjük dézsánk állapotát.

Fontos, hogy csak a dézsa külsejét fessük!

A fürdődézsák becsomagolva, összeszerelt állapotban, raklapra rögzítve érkeznek.

Külső kazános fűtésű dézsáinkat a telepítéskor csak csatlakoztatni kell az előre legyártott csövekre bilincs segítségével, valamint a 2 m-es kéménycsövet és az 1 m-es kéményvédelmet kell felszerelni.

Integrált (belső) kazános üvegszálas, ill.  akril dézsára csak a könyököt és a kéményvédelmet kell felszerelni.

A fürdődézsák elektronikáját egy hagyományos dugvillával kell csatlakoztatni az elektromos rendszerhez. Az akril és üvegszálas dézsák oldalába épített szerelődoboz tartalmazza a biztosítéktáblát.

A masszázst és a ledvilágítást egy külső kapcsolóval lehet szabályozni.

A ledvilágítást a gomb megnyomásával bekapcsoljuk, további érintésekkel a színeket változtathatjuk, az utolsó pozícióban pedig a színátmenet funkció kapcsolható.

Téli használat során figyelembe kell vennünk, hogy a víz befagyhat és ez károsíthatja a dézsát.

Gondoskodnunk kell a fűtéséről, vagy sót kell használnunk.

Az üvegszálas és polipropilén dézsából leengedhetjük a vizet ha nem használjuk, de ügyeljünk, hogy a csövekben és a kazánban se maradjon víz.

Fürdődézsáinkat 2 féle kazánnal értékesítjük, az alap 304-es rozsdamentes, és a saválló 316-os AISI kazánokkal.

Ha sót nem szeretnének használni a fürdődézsában, akkor megfelelő az 304-es (alap) kazán is.

Amennyiben a dézsa használatakor sót is szeretne használni, mindenképpen a saválló 316-os kazánt választását javasoljuk!

A víz felmelegedési ideje számos tényezőtől függ, mint például a külső hőmérséklet, a dézsa mérete vagy a kazán típusa.

Az ideális fürdőzési hőmérséklet 37 fok.

A víz átlagosan egy fatüzeléses kazánnal, 1-3 óra alatt felmelegszik egy üvegszálas dézsában. A fa dézsában átlagosan 5-6 óra alatt.

12 KW elektromos fűtéssel, az üvegszálas dézsa 3-4 óra alatt melegíthető fel.

Az elektromos fűtés fogyasztását úgy kaphatjuk meg, ha a teljesítményét megszorozzuk az üzemidővel. Tehát ha egy 12 KW elektromos fűtést, 3 órán keresztül használunk, akkor

36 kWh-t fogyaszt.

Lehetőség van kombináltan kérni a dézsákat, tehát fatüzeléses és elektromos fűtéssel is egyszerre, felár ellenében.

A dézsafürdők alapjának mindenképpen olyan stabil alapot kell készíteni, ami idővel nem süllyed meg és tökéletesen vízszintes. Ez lehet beton, térkő stb. (Garanciát csak ebben az esetben tudunk vállalni!)

Szaunakövek a fatüzelésű és elektromos kályhákhoz

A szaunakövek segítenek abban, hogy a rájuk locsolt vízzel elérjük a szaunában a párás levegő kialakítását. Esztétikus látványt nyújtanak és eltakarják a kályhák sérülékeny részeit.

Rengetegféle színben, méretben és kiszerelésben kaphatók a pattintott lávakövektől kezdve a gömbölyített, fehér kövekig. Lényeges, hogy mindig szellősen kell őket a megfelelő helyre rakni úgy, hogy alulra a nagyobb darabok, felülre a kisebbek kerüljenek.

Használat közben ezek a kövek töredeznek, ezért fontos időről időre átnézni és cserélni őket.

Az egyes szaunakályhák leírásánál megtalálhatod, hogy mennyi kővel ideális feltölteni.

Szaunahőmérők, homokóra

Fontos folyamatosan figyelni a szaunában, hogy mennyi ideje tartózkodsz bent, hiszen jó társaságban, kellemes melegben gyorsan múlik az idő.

A forróbb finn szaunában nem szabad kb. 15 percnél több időt eltöltetni egyhuzamban, bármilyen jólesik is. Ellenben az infraszaunában 30-40 percet is üldögélhetsz.

A szaunában az időmérésére kiváló a homokóra

A hétköznapokban legtöbben a telefonunkat használjuk óraként, de a szaunába ezt nem visszük magunkkal. Egyrészt ott legalább legyünk okoseszközöktől mentesen, másrészt a klíma se a legideálisabb a számukra. A karóra sem javasolt, mert az izzadság, a pára és a meleg egyike sem tesz jót a szerkezetének, akár analóg, akár digitális.

A hőmérő szintén lényeges kiegészítő, mert folyamatosan informál a hőmérsékletről. Ez fatüzelésű kályhával működő szaunáknál még égetőbb, hiszen ott nem szabályozza elektromos vezérlő a hőfokot.

Fadézsa és kanál

Az illóolajos víz locsolásához szép és a szaunába illő egy fadézsa. Ez készülhet cédrusból, fenyőből, sokféle fából. Ebben kikeverheted a megfelelő víz és illóolaj arányt, majd biztonságosan öntheted a szaunakövekre.

A kályha kiválasztása az alap, ha szaunát szeretnénk vásárolni, ugyanis a kályha kiválasztása alapozza meg a szauna hangulatát! Első körben el kell döntenünk, hogy fával vagy árammal szeretnénk-e működtetni a szaunát.

Mi is az a szaunakályha?

A szaunakályha olyan, mint egy kis méretű kandalló, ami a megfelelő hőmérsékletet biztosítja a szaunában. Erre a kályhára kerülnek a szaunakövek, amelyek a felöntések alkalmával generálják azt a gőz, ami a finn szauna jellemzője.

Milyen típusai vannak a szauna kályháknak?

  1. Fatüzelésű kályha

A fatüzelésű kályha adja az igazán autentikus szauna élményt, hiszen láthatjuk a tüzet, hallhatjuk a fa ropogását miközben élvezzük a forró közeget.

Fatüzelésű kályhát mindenképpen kültéri szaunához használhatunk csak, hiszen  a keletkező füstöt el kell vezetni!

A kémény állapotát időről-időre mindenképpen szakemberrel kell ellenőriztetni a biztonságos használat érdekében!

A fatüzelésű kályha üzemeltetése (begyújtása és tisztán tartása) több időt, odafigyelést és munkát igényel, mint az egyszerűbben kezelhető elektromos kályhák.

  1. Elektromos kályha

Az elektromos kártya modernebb és egyszerűbb típus, beindítása csak egy gombnyomás. Működtetéséhez nem kíván külön kéményt.

A piacon található elektromos szauna kályhák teljesítménye, így energia felhasználása is nagy szórást mutat.

Az általunk forgalmazott szaunák 3 fázisú áramról működnek, de üzemeltethetőek 1 fázisról is.

  1. Infraszaunák

Az infraszaunákban nem kályha melegít, hanem infracsövek segítségével melegszik fel a testünk, tehát nem a levegő.

Ezek az infracsövek a bekapcsolásuk után szinte azonnal elkezdenek sugározni, így az infraszauna használatra kész.

Egy kétszemélyes vagy akár négyszemélyes kabinhoz is elég 230 V. Nem fogyaszt sokat, igazából pénztárcakímélő megoldás otthoni szaunához.

Mi az a fényterápia, és hogyan hat?

A fényterápia egy olyan természetes gyógymód, ami sokféle betegség esetén segít, akár kiegészítő terápiaként a gyógyszeres kezelés mellett, akár önmagában. Minden színnek megvan a maga hatásmechanizmusa.

A fényterápiát leggyakrabban a bőrgyógyászat használja, de egyes mozgásszervi vagy ízületi panaszoknál is segítő terápia lehet, valamint nem utolsósorban a kedélyállapotunkra is kedvező hatást gyakorol.

Mi a fényterápia és hogyan működik?

A Földön szinte minden élőlénynek szüksége van a napfényre és nem csak a D-vitamin miatt! Azonban a Nap sugarait nem igazán tudjuk beállítani, korlátozni a káros spektrumait (UVA-UVB), így a fényterápia ideális választás, ha ki akarjuk használni a gyógyító tulajdonságait.

Hogyan hat az egészségre?

A fény a bőrbe jutva stimulálja a sejteket, úgy is mondhatjuk, hogy stresszeli őket egy kicsit, aminek következtében aktivizálódik a gyulladáscsökkentő funkció, enyhülnek a bőrkiütések, például ekcéma esetén.

Sebhelyek gyorsabb gyógyulásában is segít a fényterápia, mert felpörgeti a természetes hegesedési folyamatot. Ha a fényt a szemünk érzékeli, akkor az agyunkba vezető idegek kapnak ingert, ezáltal a dopamin és szerotonin szintje megnő a szervezetünkben, ezek pedig a hangulatra vannak hatással.

Gondoljuk csak bele, hogy egy esős, borongós napon se a kedvünk, se az aktivitásunk nem olyan, mint a napsütéses napokon. Ennek is megvan a maga kémiai magyarázata. Az UV fényt is lehet hasznosítani, mégpedig a baktériumok elpusztítására.

Milyen hatásai lehetnek a különböző színeknek?

A kék fény például a szembe jutva gátolja az alvásért felelős melatonin termelődését, aminek így serkentő hatása van. Ez természetesen éppen az esti órákban, alvás előtt nem jön jól.

Ezért sem ajánlatos közvetlenül lefekvés előtt még a telefont, a laptopot vagy bármilyen más kijelzőt nézni, mert felpörgeti az agyat. A kék fény ezen kívül a baktériumok ellen is hatásos, valamint az aknék eltüntetésében, gyógyításában is jó szolgálatot tehet. 

A vörös fény gyulladáscsökkentő hatású, fokozott energiatermelésre serkenti a sejteket. Pozitívan befolyásolja a vörösvértestek oxigénmegkötő-képességét, a regeneráció folyamatát.

Ha a kedélyállapot kontextusában nézzük a különböző színeket, akkor elmondható, hogy a zöld az egyik leginkább nyugtató szín, nem véletlenül pihen az agy, ha a természetben tartózkodunk, és szinte csak zöldet látunk. Még ha nem is jutunk ki mindig az erdőbe, a zöld színnel pihenhetünk. Ugyanez elmondható a kékről is, ami a szabad levegőt, a vizet juttatja eszünkbe.

A színeknek még akkor is van hatásuk a hangulatunkra, ha nem fényről, hanem a használati tárgyainkról vagy a fal színéről van szó. Hát még akkor, ha ezek színek fényként jelennek meg.

Fényterápia és szauna

Az infraszauna és a finn szauna is kombinálható a színek relaxáló, gyógyító erejével. A kék, zöld, piros, lila, sárga színek mind máshogy hatnak a hangulatunkra.

A piros serkentő, aktivizáló tulajdonságával szemben a kék és a zöld nyugtat, hiszen a természet és a tisztaság érzete kapcsolódik hozzájuk.

A szaunák eleve segítenek a bőr megújulásában, hiszen az izzadással rengeteg méreganyag távozik a szervezetből. Ezt még fokozhatjuk a különböző színekkel is.

Akár otthonra tervezünk szaunát, akár fürdőhelyre látogatunk el, választhatunk olyat, ahol a színterápia is része a szaunaélménynek.

Ha nem is konkrét bőrbetegséget szeretnénk kezelni, hanem a megelőzésre szeretnénk helyezni a hangsúlyt, akkor is remek választás a fényterápia és a szauna kettőse.

Ha otthonra tervezünk szaunát, akkor olyan lehetőségünk is van, hogy a színek váltakozását magunk irányítsuk vezeték nélküli távirányító segítségével.

Az infraszaunában nem a helyiség levegője melegszik, mint a finn szaunákban, hanem a beépített panelekből származó vörös infrasugarak közvetlenül a szaunázó testét veszik célba, így azt belülről felmelegítve fejtik ki jótékony hatásukat.

Az infraszaunában csak 40-60 Celsius fok van, ezért kellemes a használata, jóval több időt el lehet tölteni benne, akár 30-60 percet is!

Miért méregtelenít jobban?

A szaunák egyik legnagyszerűbb hatása a méregtelenítés. A testben lévő erek a hő hatására kitágulnak, amelynek következtében felgyorsul az anyagcsere és a vérkeringés, a verejtékkel együtt pedig távoznak a testből a méreganyagok. 

A finn és az infraszauna között azonban ebből a szempontból van egy hatalmas különbség. 

Míg a hagyományos fajtában az extra magas hőmérséklet hatására távozó verejték majdnem száz százaléka víz, addig az infraszaunában való izzadságnak csupán 60 százaléka. A fennmaradó negyvenet a nehézfémek, a koleszterin, a zsírsavak és számos káros anyag alkotja, amelyek a mélyrétegekbe férkőző hő hatására mind kiürülnek a szervezetből.

Hogyan támogatja az immunrendszert?

Az immunrendszer erősítésére számos népi praktika létezik, a gyógyteáktól, a mindenféle cseppeken át, a temérdek vitamin szedéséig. A szakemberek nagy része azonban ezekkel a kúrákhoz meglehetős szkeptikusan áll. Inkább arra buzdítja a pácienseket, hogy koncentráljanak az egészséges táplálkozásra, igyanak sok vizet, vagy alkohol-, cukor és adalékanyagmentes folyadékot, valamint mozogjanak, sportoljanak rendszeresen.

A meleg vizes gyógyfürdőket, valamint a felfűtött kabinokat azonban már évezredek óta használjuk az egészségünk támogatására, így a szaunázás is régóta elfogadott eleme az egészséges életmódnak. Az infraszauna pedig ennek egy magasabb szintje.

Az infrasugarak hatására a testhő megemelkedik, amely gyakorlatilag egy mesterséges lázállapotot idéz elő. A szervezet erre immunválasszal reagál. Az immunsejtek magasabb testhőmérsékleten jóval hatékonyabban működnek.

Lázas állapotban az immunrendszer fokozza az ellenanyagok termelését, amely segít semlegesíteni a kórokozókat, valamint megszaporodnak a fehérvérsejtek is. Az immunsejtek gyorsabban kezdenek mozogni, és gyorsabban szállítják el a szervezet számára haszontalan, felesleges anyagokat a nyirokutakba, nyirokcsomókba, ahonnan a vízzel együtt verejték formájában távoznak.

Ezzel vissza is értünk oda, hogy miért tartalmaz legalább 40 százalékban több, a szervezet számára káros anyagot az infraszauna hatására kicsapódó verejték, a finn szaunázásban való izzadáshoz képest. Az infraszaunában ugyanis nem meleg levegőben ül a szaunázó, hanem a teste belülről melegszik fel, hasonlóan a lázas állapothoz.

Az infraszauna a narancsbőr egyik legjobb kezelési módja. Alapvetően segíti a kötőszövetek fellazulását is. A infravörös sugarak az élő szövet természetes hővezetését használják fel ahhoz, hogy a mélyebb rétegekbe is bejussanak, és kifejthessék pórustisztító, sejtregeneráló, zsírbontó hatásukat. Ez felgyorsítja a méreganyagok ürülését, és segít visszanyerni a szövetek rugalmasságát.

Ennek következtében nem csak a narancsbőrös területeken tapasztalhatunk pozitív változást, de teljes test szerte mindenhol megújul, láthatóan rugalmasabbá, simábbá és egészségesebbé válik a bőr.

Az infraszauna mindezeken túl számos egyéb pozitív hatással is bír, a stresszcsökkentéstől kezdve az edzés előtti bemelegítésen át, a mozgás utáni lazításig, vagy a rekreációs céllal végzett kikapcsolódásig.

Valóban segíti a fogyást az infraszauna?

A fogyókúrázóknak valóságos csodaszer az infraszauna, hiszen harminc perc egy infraszaunában felér egy kardió-edzéssel, hiszen akár 300-600 kalória veszteséget is jelenthet egyetlen alkalom.

Fontos azonban, hogy ilyenkor nem a zsír, hanem a felesleges víz távozik verejték formájában a testből. Ezért a szaunázás inkább egy kellemes és hasznos kiegészítője lehet az egészséges életmódnak, mintsem helyettesítené a kiegyensúlyozott táplálkozást és testmozgást.

Hogyan hat az infraszauna a magas vérnyomásra?

Magas hőmérsékleten a szív is nagyobb megpróbáltatásnak van kitéve, és rá van utalva, – ahogy egy kardió edzésnél is – hogy intenzívebben dolgozzon. Ennek köszönhetően a szívizmok is erősödnek, amely pozitívan hat a szervezet teherbíró képességére, így többek közt a vérnyomásra is.

Valóban megfiatalítja a bőrt az infraszaunázás?

A bőr mélyebb rétegeibe is behatolni képes infrasugarak különösen jó szolgálatot tesznek a fáradt, igénybe vett, vagy problémás bőrnek. A meleg hatására ugyanis a pórusok kitágulnak, az intenzív verejtékezés pedig gyakorlatilag kimossa a méreganyagokat a bőrből, amely így tisztábbá és rugalmasabbá válik.

Heti három-négy alkalommal legalább 30 perc szaunázás szinte felér egy fiatalító kozmetikai kezeléssel. A fáradt és petyhüdt bőrnek éppúgy nagy segítség lehet a rendszeres szaunázás, mint az aknés, nehezen tisztuló, gyulladt arcnak, hátnak, esetleg mellkasnak.

Az egyik nagyon fontos dolog a folyamatos folyadékpótlás, akár szaunázás közben, de utána mindenképp, hogy pótoljuk az izzadás során elvesztett vizet.

Nem ajánlatos továbbá tele gyomorral szaunázni menni, ahogy az edzéseknél is, itt is javasolt 1,5-2 órával étkezés után beülni a szaunába. Folyadékot azonban érdemes fogyasztani a szeánsz előtt is, leginkább vizet, vagy gyógyteákat, hogy elkerüljük a magasabb hő miatti rosszullétet.

Érdemes lezuhanyozni a szaunázást követően, azonban nem szükséges a hideg medencés merülés, vagy a nagyon hideg víz locsolása. Az infraszauna után a fürdés célja inkább az, hogy a kitágult pórusokból teljesen kimossuk a távozó méreganyagokat.

Mindezeken túl a legfontosabb a mérték: a szaunázást, bármilyen egészséges is, nem érdemes túlzásba vinni. Az ismerkedési fázisban 10-15 perc benntartózkodás ajánlott a szakértők szerint, ezt az időt lehet néhány alkalom után fokozatosan hosszabbítani.

Az infrakabinban eltölthető 40-60 perc is, viszont ehhez az időtartamhoz fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket!

Inkább hetente 3-4 alkalommal szaunázzunk, mint egy alkalommal hosszabb ideig!

Mindezeken túl, ahogy mindennek, az szaunának is lehetnek mellékhatásai. Így nagyon magas vérnyomás, vagy szembetegségek és krónikus betegségek esetén, illetve bizonyos műtétek után érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét.

Terhesség és szoptatás alatt, valamint 12 évnél kisebb gyerekeknek a szakemberek szerint pedig kifejezetten ellenjavalt az infraszauna használata.

Egy fából készült finn szauna vásárlása otthonra nagyon jó ötlet.

Azonban azt is fel kell ismerni, hogy ahhoz, hogy a szaunát sokáig élvezhesse és komfortosan érezze magát benne, megfelelően kell karbantartani.

Hogyan tudsz vigyázni a fa otthoni szaunádra?

A fa otthoni szauna nagyszerű, csodálatos és rusztikus, csábító és egyedi látványt nyújt. Az idő múlásával azonban a fa is az időjárássá áldozatává válik, akár az eső, akár a napfény miatt. Sokan megtartják ezt az öregített megjelenést, mert ez egyedülálló és csodálatos a maga nemében.

Azonban mindenképpen időről-időre kezelni kell a fát kívül és belül egyaránt. A külsőt le lehet mosni, de mindig alacsony víznyomással! A fa kezelésére használhat lazúrt, festéket és javasolt UV gátlókat is használni, amelyek segítenek abban, hogy a napfény káros hatásait kiküszöbölje.

A belső teret könnyebb gondozni. Porszívózza vagy söpörje fel a belső teret gyakran, ideális esetben minden használat vagy néhány használat után. Ha mély foltokkal találkozik, akkor vízzel hígított szódabikarbónát használhat a fa megfelelő súrolására és öblítésére.

Keményebb foltok esetén finom szemcsés csiszolópapírt ajánlunk. Ez még a karcolásnyomok esetében is nagyon jól fog működni. A belső tér fafelületének kezelésére soha ne használjon lakkot vagy bármilyen más kemikáliát tartalmazó fakezelő szert!

Ezek helyett ajánlott paraffinolajat használni a szaunapad karbantartásához és védelméhez. Kaphatóak a piacon kifejezetten szauna tisztító folyadékok. Ezek kiváló termékek a szaunája tisztán tartásához és higiénikus környezet fenntartásához.

És ha már a szauna belsejében vagyunk, figyeljünk a szauna lelkére, a kazánra is!

Rendeltetésszerű használat mellett csak néhány apróságra kell odafigyelni, hogy sokáig szolgálhasson bennünket. Léteznek speciális szaunakályha tisztítószerek, amelyek a kályha külső felületén lerakódott piszok- és vízkőlerakódások eltávolítására alkalmasak. Használatuk egyszerű és nem időigényes, viszont megnövelik a kályha élettartamát és komfortosabbá teszik a használatát.