Az otthoni wellness szakértője

A filagóriákról

Aki kertes házban él, szeretné kimaxolni az ehhez kapcsolódó előnyöket. Az udvaron töltendő időhöz – ami lehet családi vagy baráti összejövetel, beszélgetés, sütés-főzés – szükség van egy olyan térre vagy helyre, ahol kényelmesen el tudunk elhelyezkedni. Ehhez kitűnő választás lehet a kerti kiülő, más néven filagória vagy szaletli.

A szaletlik általában 8-10-12 személyesek (2-2,5-3 méter).

Az ülőfelület általában 50 cm személyenként. A padok az asztal két hosszanti oldalán helyezkednek el, de léteznek olyan kiülők is, amelynek a 2 rövidebb oldalán is van 1-1 ülőrésze. Ez a „pótszék” lehet beépített, amit az asztal tartóvázához rögzítenek, vagy lehet különálló is. A beépített szék a felfogatás miatt nem igazán kényelmes és a filagória is instabillá válik miatta. Általában csak egy kisebb súlyú nő vagy gyerek számára alkalmas a használata. Ezzel szemben a külön álló pótszék teljesen stabil, ráadásul mobil is, kívánság szerint bárhová elhelyezhető.

A kerti kiülő telepítéskor nem igényel rögzítést, viszont mindenképpen olyan helyre kell elhelyezni, ami vízszintes és idővel nem süllyed meg. Amire még érdemes figyelni a filagória elhelyezésekor, az az, hogy ezek általában 5×10 cm-es fából készült talppárnákon állnak. Ha sokáig érintkeznek nedves földdel vagy fűvel, idővel ezek a elkorhadhatnak. Érdemes műfűre vagy betonalapra helyezni a kiülőket!

A kerti kiülők tetőzetének fedésére nagyrészt nádat, lemezt vagy zsindelyt használnak.

Nézzük ezeket külön-külön!

Nádtetők: Általában 2 fajta nádtetőt használnak a kerti kiülőkhöz.

Az egyiknél 2-3 réteg nádszövetet raknak a tetőzetre. Ezek közé egy tetőfólia kerül, így kisebb az esély arra, hogy a tető beázik.

A másik fajtánál vastag nádfal kerül a tetőre. Ennek hátránya lehet, hogy ha nincs alászigetelve, akkor áteresztheti a vizet, valamint a rovarok, darazsak előszeretettel költöznek bele.

Zsindelytető:

Fajtái:

  • hódfarkú
  • méhsejtes
  • laminált
  • téglány

A zsindelytetőket sok helyen OSB lapra szerelik fel. Az OSB elég hamar átázik, vetemedik, elporlik és egyáltalán nem esztétikus.

Ha a zsindelyt lambériából készült tetőre rögzítik, sokkal tartósabb, strapabíróbb és nem utolsósorban esztétikusabb az eredmény.

Lemeztető:

2 fajta lemeztető létezik a cserepes és a trapézlemez.

Felhelyezésük, időtállóságuk, áruk szinte ugyanolyan. Valójában csak az esztétikája más a kétfajta lemeznek. Tetőlécekre kerül rögzítésre.

Sokan tartanak attól, hogy a lemez adottságai miatt esőben nagyon hangosan kopog és a meleget nagyon magába szívja a lemeztető, ettől azonban nem kell tartani, mert ezek a lemeztetők már úgy vannak kialakítva és rögzítve, hogy elnyelik a hangokat és nehezebben is melegszenek fel.

Megosztás:

További bejegyzések:

“Ibiza” és “Korfu” üvegszálas dézsafürdőinkről

Új fürdődézsáink főbb jellemzői: *Sós vízzel is használhatóak Sokakban él az a tévhít, hogy az üvegszálas dézsa nem alkalmas sós vizes fürdőzéshez. Pedig, ha  megfelelő vastagságú az üvegszálas betét, akkor semmi akadálya a só használatának a fürdődézsában! Időtálló, ellenálló alapanyag, csakúgy, mint az akril! *Költséghatékony (egy fa dézsa áráért) Manapság

Miért használunk lucfenyőt a kerti kiülők, filagóriák alapanyagaként?

A lucfenyő kiváló választás kerti bútorokhoz, így filagóriához, kerti kiülőhöz, szaletlihez, mert számos előnye van! Természetes szépség: A lucfenyő esztétikus megjelenésű, sárgásfehér színű fa, finom erezettel. A kerti teraszt vagy magát a kertet is kellemes hangulattal ruházza fel. Könnyű megmunkálhatóság: A lucfenyő könnyen formázható, így könnyű vele dolgozni. Rugalmas és szívós: Bár alacsony

Hogyan használjuk helyesen a szaunát?

A szaunázást a középkor óta használjuk ahhoz, hogy a legtermészetesebb és egyben leghatékonyabb módon kikapcsolódjunk a mindennapok stresszes helyzeteiből és új erőt merítsünk. Egy szaunázás pozitív hatással van vitalitásunkra és egészségünkre. A szauna újoncok, akik először szeretnék megtapasztalni a szaunát, sokszor nem is tudják, mi mindenre kell figyelni és hogyan

A Thermotetőkről

A termotető alkalmazásának elsődleges célja, hogy a jakuzzi vagy a fürdődézsa hőjét a beállított szinten tartsa, minimálisra csökkentve a hőveszteséget, mellyel energiát és így pénzt takaríthatunk meg. A másik fontos szerepe, hogy megóvja a vizet a szennyeződésektől (pl.: por, falevél) A prémium minőségi jakuzzik és fürdődézsák termotetőiben a hőszigetelésről egy