Az otthoni wellness szakértője

Egy dézsafürdő kiválasztásának fő szempontjai

Ha valakiben megfogalmazódik a gondolat, hogy szeretne az otthonába egy fürdődézsát vásárolni sok-sok szempontot kell figyelembe vennie, hogy a választott dézsa minden szempontból megfeleljen a későbbiekben!

A rengeteg ajánlat és azok böngészése közben rengeteg az új információ, számtalan a lehetőség, így most megpróbáljuk összegyűjteni, hogy mik azok a főbb szempontok, ami alapján érdemes lesz majd kiválasztanunk a dézsafürdőnket.

Hová is helyezzük el a fürdődézsát?

Számos tényező számíthat – az öltözőhöz való hozzáférés, a magánélet, a tájképi környezet és a kádból nyíló kilátás. A dézsa esztétikus kiegészítője lehet kertjének, és jól előkészített alapra kell helyezni. A kádat szilárd alapra helyezze, legyen az egy cementalap, beton térkő vagy tégla, a lényeg, hogy stabil legyen az alap, ami idővel sem süllyed meg a válasszunk dézsafürdő alatt!

Fa vagy üvegszálas ill. akril betétes fürdődézsát válasszunk?

A fából készült dézsafürdők hozzák leginkább a klasszikus dézsafürdőzés élményét. De pontosan a fa természetessége miatt állandó karbantartást igényel, hogy megóvhassuk szépségét. A fa a nedvesség hatására és annak mennyiségétől függően hajlamos tágulni vagy zsugorodni. A használat első napjaiban szinte biztosan szivárgásra lehet számítani., tapasztalataink szerint sajnos a későbbiekben is.

Az üvegszálas és akril betétes  dézsafürdő modellek belső béléssel rendelkeznek, amely megakadályozza a víz kiszivárgását, és kevesebb karbantartást is igényelnek. Ezek a modellek nagyon jól testre szabhatók, így kérésre számos kiegészítő alkatrész beépthető. Ilyenek például a színterápiás led világítás, a levegő vagy vízmasszázst biztosító vagy akár ezek kombinációja is. A kényelem érdekében lekerekített, kellemes ülést biztosító ülőhelyeket lehet kialakítani az üvegszálas és akril betétes medencékben, amelyek különféle színekben rendelhetőek.

Milyen külső burkolatok közül választhatunk?

Általában 3 féle külső borításból választhatunk, amelyeknek is színe is választható.

Ezek a természetes fa borítás, a WPC és a Thermowood.

A fa borítás általában lucfenyő megfelelően felületkezelve és a kíválasztott színre festve.

Időről-időre fontos az utókezelése, hiszen a napsugárzás és a csapadék is károsítja a fából készült burkolatot.

A WPC egy kompozit anyag, amely fa és műanyag, valamint hozzáadott egyéb  anyagok keverékéből áll. Az anyagösszetételből adódóan rendkívül ellenálló alapanyag.

Gondozásmentes, nem igényel semmiféle utókezelést!

Thermowood fa a jelenleg ismert legkevésbé vetemedő faanyag, mert a hőkezelés miatt a fa sejtjei megégnek így össze zsugorodnak, ami azt eredményezi, hogy vizet csak legminimálisabban vesznek fel, így nem dagad és nem szűkül. Festése nem lehetséges, mivel nem szívja magába a lazúrt. Gondozásmentes, tehát nem igényel semmiféle újrafestés és utókezelést.

Milyen méretű legyen fürdődézsa?

Válassza ki az életstílusának és költségvetésének megfelelő méretű pezsgőfürdőt

A kis vagy nagy kád kiválasztása nagy mérlegelési szempont. Egy kisebb pezsgőfürdő üzemeltetése egyszerűbb és megfizethetőbb lehet, de gondosan gondolja át az igényeit és jövőbeli terveit. Ebben az esetben a méret valóban számít. Általában egy nagyobb kád üzemeltetése többe kerül. Egy 50%-kal több vizet befogadó kádnak azonban nem kerül 50%-kal többe az üzemeltetése. Általában kb 15-20 %-kal lesz több az üzemeltetése. Az üzemeltetési költségek a fűtés típusától és hatékonyságától, a kád méretétől és a kád szigetelésétől függnek. A személyes használatra alkalmas észszerű méretnek el kell férnie a családjának és esetleg néhány vendégnek.

Hogyan tartja tovább melegen a vizet?

Figyeljen a falak, a padló és a fedél szigetelésére, hogy a víz hosszabb ideig maradjon meleg. Ezért ha a fürdődézsának nincs padlószigetelése, akkor vastagabb alapot kell választani. A dézsa megemelése a padlótól a szigetelést szolgálja. Ha azonban üvegszálas vagy akrilból készült fürdődézsát választ, akkor mindenféle szigetelés használható. Aki beltéri kályhában gondolkodik, annak a padló és a falak szigetelését is figyelembe kell vennie, mivel a kémény számára nyitott terület miatt némi hő elvész. Mindenképpen szigetelt fedelet, termotetőt is kérjünk a dézsánkhoz, hogy a felmelegített vizet használat után is melegen tudjuk tartani a következő merülésig! Ha hül is valamennyit a dézsa vize két használat közben, kevesebb energiával tudjuk majd újra a kívánt hőmérsékletre felfűteni a vizet.

Belső (integrált) ill. külső fatüzelésű kályha

A fő különbség az, hogy a külső kályha több helyet biztosít a kádban, míg a belső kályha nemcsak helyet foglal a dézsában, hanem időnként a víz megkeverését is igényli. Másrészt a külső kályhának több vizet kell felmelegítenie. Egy teljesen szigetelt fedéllel a kádat este is otthagyhatja, és reggelre a víz hőmérséklete még mindig elég meleg lesz ahhoz, hogy tűzgyújtás nélkül használhassa, vagy csak rövid ideig tartsa a tüzet, mivel ez az időjárási viszonyoktól függ. A beltéri kályha fűtésvédelmet és több karbantartást igényel. Abelső kazános dézsák fűtésénél előfordulhat, hogy fadarabok esetleg hamu kerülhet a dézsa vizébe, ezért javasoljuk, hogy a belső kályha köré rozsdamentes acélból készült fedelet helyezzen. Ez nemcsak a hőt tartja meg, hanem a vizet is megvédi a szennyeződésektől.

Belső (integrált) ill. külső fatüzelésű kályha

Az elektromos fűtés kevesebb gondoskodást igényel a fürdődézsa fűtése során, mivel nem kell fát tenni a kályhába, hogy szabályozni lehessen a tüzet, és a kád használata után nem kell megtisztítani. Általánosságban elmondható, hogy a fűtési folyamat a fatüzelésű kályhához képest kicsit hosszabb, de nem kell gondoskodnia a fáról vagy a hamu eltakarításról. Medencéje méretétől függően megfontolhatja a fatüzelésű és az elektromos fűtőberendezések kombinációját. Ez a leggyorsabb módja a víz felmelegítésének, és mindig van lehetőség arra, hogy csak az egyiket használja.

Megosztás:

További bejegyzések:

Hogyan használjuk helyesen a szaunát?

A szaunázást a középkor óta használjuk ahhoz, hogy a legtermészetesebb és egyben leghatékonyabb módon kikapcsolódjunk a mindennapok stresszes helyzeteiből és új erőt merítsünk. Egy szaunázás pozitív hatással van vitalitásunkra és egészségünkre. A szauna újoncok, akik először szeretnék megtapasztalni a szaunát, sokszor nem is tudják, mi mindenre kell figyelni és hogyan

A Thermotetőkről

A termotető alkalmazásának elsődleges célja, hogy a jakuzzi vagy a fürdődézsa hőjét a beállított szinten tartsa, minimálisra csökkentve a hőveszteséget, mellyel energiát és így pénzt takaríthatunk meg. A másik fontos szerepe, hogy megóvja a vizet a szennyeződésektől (pl.: por, falevél) A prémium minőségi jakuzzik és fürdődézsák termotetőiben a hőszigetelésről egy

Jakuzzi kiegészítők

Milyen extra kényelmi felszereltségei lehetnek egy jakuzzinak, melyek tovább fokozhatják az otthoni wellness élményt? Csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen kiegészítőket választhatunk egy masszázsmedencéhez. Ha a SPA élményt szeretnénk fokozni, használhatunk fényterápiás berendezést. Tényleg csak tőlünk függ, hogy hány ledet szeretnénk a jakuzzinkba szereltetni. Azt hiszem, hogy a

Hatszög filagória, pavilon

Egy 6 szögletű filagória valóban impozáns dísze lehet a kertünknek. Ha szeretnénk kiválasztani otthonukba a megfelelő pavilont, rengeteg variáció közül választhatunk, úgy a méretek, mint a felhasznált faanyagok és tetőzet tekintetében. Nézzük ezek közül a leginkább keresett modelleket: Méretek: általában a következő méretekben elérhetőek, ill. rendelhetőek: Faanyag: Az oszlopok 12-15