Az otthoni wellness szakértője

Egy dézsafürdő kiválasztásának fő szempontjai

Ha valakiben megfogalmazódik a gondolat, hogy szeretne az otthonába egy fürdődézsát vásárolni sok-sok szempontot kell figyelembe vennie, hogy a választott dézsa minden szempontból megfeleljen a későbbiekben!

A rengeteg ajánlat és azok böngészése közben rengeteg az új információ, számtalan a lehetőség, így most megpróbáljuk összegyűjteni, hogy mik azok a főbb szempontok, ami alapján érdemes lesz majd kiválasztanunk a dézsafürdőnket.

Hová is helyezzük el a fürdődézsát?

Számos tényező számíthat – az öltözőhöz való hozzáférés, a magánélet, a tájképi környezet és a kádból nyíló kilátás. A dézsa esztétikus kiegészítője lehet kertjének, és jól előkészített alapra kell helyezni. A kádat szilárd alapra helyezze, legyen az egy cementalap, beton térkő vagy tégla, a lényeg, hogy stabil legyen az alap, ami idővel sem süllyed meg a válasszunk dézsafürdő alatt!

Fa vagy üvegszálas ill. akril betétes fürdődézsát válasszunk?

A fából készült dézsafürdők hozzák leginkább a klasszikus dézsafürdőzés élményét. De pontosan a fa természetessége miatt állandó karbantartást igényel, hogy megóvhassuk szépségét. A fa a nedvesség hatására és annak mennyiségétől függően hajlamos tágulni vagy zsugorodni. A használat első napjaiban szinte biztosan szivárgásra lehet számítani., tapasztalataink szerint sajnos a későbbiekben is.

Az üvegszálas és akril betétes  dézsafürdő modellek belső béléssel rendelkeznek, amely megakadályozza a víz kiszivárgását, és kevesebb karbantartást is igényelnek. Ezek a modellek nagyon jól testre szabhatók, így kérésre számos kiegészítő alkatrész beépthető. Ilyenek például a színterápiás led világítás, a levegő vagy vízmasszázst biztosító vagy akár ezek kombinációja is. A kényelem érdekében lekerekített, kellemes ülést biztosító ülőhelyeket lehet kialakítani az üvegszálas és akril betétes medencékben, amelyek különféle színekben rendelhetőek.

Milyen külső burkolatok közül választhatunk?

Általában 3 féle külső borításból választhatunk, amelyeknek is színe is választható.

Ezek a természetes fa borítás, a WPC és a Thermowood.

A fa borítás általában lucfenyő megfelelően felületkezelve és a kíválasztott színre festve.

Időről-időre fontos az utókezelése, hiszen a napsugárzás és a csapadék is károsítja a fából készült burkolatot.

A WPC egy kompozit anyag, amely fa és műanyag, valamint hozzáadott egyéb  anyagok keverékéből áll. Az anyagösszetételből adódóan rendkívül ellenálló alapanyag.

Gondozásmentes, nem igényel semmiféle utókezelést!

Thermowood fa a jelenleg ismert legkevésbé vetemedő faanyag, mert a hőkezelés miatt a fa sejtjei megégnek így össze zsugorodnak, ami azt eredményezi, hogy vizet csak legminimálisabban vesznek fel, így nem dagad és nem szűkül. Festése nem lehetséges, mivel nem szívja magába a lazúrt. Gondozásmentes, tehát nem igényel semmiféle újrafestés és utókezelést.

Milyen méretű legyen fürdődézsa?

Válassza ki az életstílusának és költségvetésének megfelelő méretű pezsgőfürdőt

A kis vagy nagy kád kiválasztása nagy mérlegelési szempont. Egy kisebb pezsgőfürdő üzemeltetése egyszerűbb és megfizethetőbb lehet, de gondosan gondolja át az igényeit és jövőbeli terveit. Ebben az esetben a méret valóban számít. Általában egy nagyobb kád üzemeltetése többe kerül. Egy 50%-kal több vizet befogadó kádnak azonban nem kerül 50%-kal többe az üzemeltetése. Általában kb 15-20 %-kal lesz több az üzemeltetése. Az üzemeltetési költségek a fűtés típusától és hatékonyságától, a kád méretétől és a kád szigetelésétől függnek. A személyes használatra alkalmas észszerű méretnek el kell férnie a családjának és esetleg néhány vendégnek.

Hogyan tartja tovább melegen a vizet?

Figyeljen a falak, a padló és a fedél szigetelésére, hogy a víz hosszabb ideig maradjon meleg. Ezért ha a fürdődézsának nincs padlószigetelése, akkor vastagabb alapot kell választani. A dézsa megemelése a padlótól a szigetelést szolgálja. Ha azonban üvegszálas vagy akrilból készült fürdődézsát választ, akkor mindenféle szigetelés használható. Aki beltéri kályhában gondolkodik, annak a padló és a falak szigetelését is figyelembe kell vennie, mivel a kémény számára nyitott terület miatt némi hő elvész. Mindenképpen szigetelt fedelet, termotetőt is kérjünk a dézsánkhoz, hogy a felmelegített vizet használat után is melegen tudjuk tartani a következő merülésig! Ha hül is valamennyit a dézsa vize két használat közben, kevesebb energiával tudjuk majd újra a kívánt hőmérsékletre felfűteni a vizet.

Belső (integrált) ill. külső fatüzelésű kályha

A fő különbség az, hogy a külső kályha több helyet biztosít a kádban, míg a belső kályha nemcsak helyet foglal a dézsában, hanem időnként a víz megkeverését is igényli. Másrészt a külső kályhának több vizet kell felmelegítenie. Egy teljesen szigetelt fedéllel a kádat este is otthagyhatja, és reggelre a víz hőmérséklete még mindig elég meleg lesz ahhoz, hogy tűzgyújtás nélkül használhassa, vagy csak rövid ideig tartsa a tüzet, mivel ez az időjárási viszonyoktól függ. A beltéri kályha fűtésvédelmet és több karbantartást igényel. Abelső kazános dézsák fűtésénél előfordulhat, hogy fadarabok esetleg hamu kerülhet a dézsa vizébe, ezért javasoljuk, hogy a belső kályha köré rozsdamentes acélból készült fedelet helyezzen. Ez nemcsak a hőt tartja meg, hanem a vizet is megvédi a szennyeződésektől.

Belső (integrált) ill. külső fatüzelésű kályha

Az elektromos fűtés kevesebb gondoskodást igényel a fürdődézsa fűtése során, mivel nem kell fát tenni a kályhába, hogy szabályozni lehessen a tüzet, és a kád használata után nem kell megtisztítani. Általánosságban elmondható, hogy a fűtési folyamat a fatüzelésű kályhához képest kicsit hosszabb, de nem kell gondoskodnia a fáról vagy a hamu eltakarításról. Medencéje méretétől függően megfontolhatja a fatüzelésű és az elektromos fűtőberendezések kombinációját. Ez a leggyorsabb módja a víz felmelegítésének, és mindig van lehetőség arra, hogy csak az egyiket használja.

Megosztás:

További bejegyzések:

Fatüzelésű kazán használata a finn szaunában

A fatüzelésű kályha használata sokakat érdekelhet, akik szeretnének egy természetes és kellemes fűtési megoldást választani. A fatüzelésű kályhák előnyei közé tartozik, hogy: A fatüzelésű kályha használata azonban nem olyan egyszerű, mint más fűtési rendszereké. A kályha megfelelő működéséhez szükség van a következőkre:

A szaunázás jótékony hatásai

Köztudott tény, hogy a szaunázás jótékony hatással van az emberi szervezet működésére, különösen jót tesz a bőrnek, az immunrendszernek, a keringésnek, az idegrendszernek és a mozgásszerveknek egyaránt, oldja a stresszt, elmulasztja a fejfájást és még a fogyókúrában is segítség lehet. Ha tehát egészségmegőrzés, rekreáció, regenerálódás, immunerősítés, betegségek megelőzése céljából, vagy

Szauna kövek használata a finn szaunákban

Szaunaköveknek nagyon fontos szerepe van a szaunákban. Egyfelől felelősek a hőtartásért, másfelől a felöntéshez használt víz elpárologtatásáért. Mielőtt a szaunaköveket a szaunakályhába kiraknánk, érdemes előtte lemosni őket. Kövek elhelyezése elektromos szauna kályhákba:A szauna köveket helyezze be „szellősen” a szauna kályha fűtőbetétei közé. A túl szorosan elhelyezett kőtömeg a szauna kályha

Infraszauna fajták

Az infraszaunák hatékonysága nem kétséges, a testre és a lélekre is pozitív hatással vannak. De ne higgyük, hogy minden infrakabin egyforma. Mielőtt bárki vásárolna vagy kiprábálna egy infraszaunát, érdemes tájékozódni, hogy melyik hogyan működik. Az infraszaunák három típusa ismert Kerámiasugárzós infraszauna Az infraszaunák legrégibb fajtája. Az új kabinokhoz képest elavultnak