Az otthoni wellness szakértője

A szaunázás jótékony hatásai

Köztudott tény, hogy a szaunázás jótékony hatással van az emberi szervezet működésére, különösen jót tesz a bőrnek, az immunrendszernek, a keringésnek, az idegrendszernek és a mozgásszerveknek egyaránt, oldja a stresszt, elmulasztja a fejfájást és még a fogyókúrában is segítség lehet.

Ha tehát egészségmegőrzés, rekreáció, regenerálódás, immunerősítés, betegségek megelőzése céljából, vagy a fogyókúránk, edzésprogramunk kiegészítéseként térünk be szaunázni heti rendszerességgel, nagyon jó döntést hozunk.

A napi stressz, a túlhajszolt életmód, az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya mind olyan tényezők, melyek rontják egészségi állapotunkat. Ha mást nem is tehetünk vagy nincs lehetőségünk életmódunkon jelentősen változtatni, legalább hetente egy alkalommal mindenképp érdemes rászánni az időt a szaunázásra.

A szaunázás erősíti az immunrendszert, méregtelenít, szépíti a bőrt, megtornáztatja az ereket, izomlazító hatása pedig felér egy jó masszázzsal.

A szauna méregtelenít

A rendszeres szaunázással testünk megszabadul a felhalmozódott méreganyagoktól, mivel a szauna által kibocsátott hő hatására verejtékezni kezdünk, pórusaink ezáltal kitágulnak, így a káros anyagok gyorsan és könnyen távoznak szervezetünkből. Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, illetve még hatékonyabbá tehetjük azzal, ha a szaunázás közben és után bőséges folyadékot fogyasztunk, ezzel is segítve a méreganyagok távozását a szervezetünkből.

Értorna az érelmeszesedés ellen

A forró szauna, majd a hideg víz hatására vérkeringésünk felpezsdül, szívverésünk felgyorsul, a szaunázás az egész érhálózatot megtornáztatja, ezáltal az érfalak rugalmasabbá válnak. Rendszeres szaunázással többek között az érelmeszesedés ellen is sokat tehetünk, mely korunk egyik népbetegsége.

A szauna szépíti a bőrt

Azon kívül, hogy a szaunázás megtisztítja szervezetünket a méreganyagoktól, bőrünket is látványosan megszépíti és hozzájárul bőrünk feszességének, üdeségének megtartásában vagy visszanyerésében.

Immunerősítő

A szauna segít leküzdeni a megfázást, illetve használatával immunrendszerünk megerősödik, így egy idő után már, a náthától sem kell tartanunk. Szervezetünk ellenállóbbá válik, a betegségek elkerülnek minket, vagy ha mégis megbetegedtünk, a gyógyulás folyamata jóval rövidebb időt vesz igénybe. A rendszeres szauna használattal fel tudjuk készíteni szervezetünket arra, hogy elkerüljenek minket a különböző betegségek, mint például az influenza.

Tökéletes stresszoldás

A szauna kiemelkedő hatása még abban is megmutatkozik, hogy egy-egy stresszes nap után, ha szaunázunk egy fél órát, ez segít az ellazulásban, könnyebben kikapcsolódunk, így sokat tehetünk a stressz káros következményeinek megelőzése érdekében.

Masszázs helyett szauna

A forró levegő olyan mélyen behatol az izmokba, hogy már pár perces szaunázás után érezhető, ahogy az izmok kiengednek, ellazulnak. A szaunázás enyhíti az ízületi fájdalmakat, valamint egy-egy sportolás után ellazítja az izmokat, ezzel elkerülhetjük az izomlázat is.

…és csökkenti a szénhidrátéhséget is

A szaunázás egy kevésbé ismert hatása, hogy a relaxáció e formája közben még fogyhatunk is. Mindannyian tudjuk, hogy a stressz lehet az egyik oka annak, amiért többet eszünk a kelleténél. Ha azonban rendszeresen szaunázunk, ennek hatására a túlzott szénhidrátéhségünk is csökken.

Megosztás:

További bejegyzések:

Fatüzelésű kazán használata a finn szaunában

A fatüzelésű kályha használata sokakat érdekelhet, akik szeretnének egy természetes és kellemes fűtési megoldást választani. A fatüzelésű kályhák előnyei közé tartozik, hogy: A fatüzelésű kályha használata azonban nem olyan egyszerű, mint más fűtési rendszereké. A kályha megfelelő működéséhez szükség van a következőkre:

Szauna kövek használata a finn szaunákban

Szaunaköveknek nagyon fontos szerepe van a szaunákban. Egyfelől felelősek a hőtartásért, másfelől a felöntéshez használt víz elpárologtatásáért. Mielőtt a szaunaköveket a szaunakályhába kiraknánk, érdemes előtte lemosni őket. Kövek elhelyezése elektromos szauna kályhákba:A szauna köveket helyezze be „szellősen” a szauna kályha fűtőbetétei közé. A túl szorosan elhelyezett kőtömeg a szauna kályha

Infraszauna fajták

Az infraszaunák hatékonysága nem kétséges, a testre és a lélekre is pozitív hatással vannak. De ne higgyük, hogy minden infrakabin egyforma. Mielőtt bárki vásárolna vagy kiprábálna egy infraszaunát, érdemes tájékozódni, hogy melyik hogyan működik. Az infraszaunák három típusa ismert Kerámiasugárzós infraszauna Az infraszaunák legrégibb fajtája. Az új kabinokhoz képest elavultnak